Gå til innhold

Sommer, høst og vinter..

18. november 2013

Hagen i sommer

Det ble plutselig slutt på innleggene her i sommer, da en feil oppsto.

Men det ble to hagedager til, denne sommeren, den første veldig vellykket med mange gjester. Den andre regnet bort.

I hagen fikk vi beskjært både syriner og rhododendron ganske kraftig, så det ble lyst og trivelig for de plantene som står innenfor.

Nå er det laget en omfattende plan for hva som skal gjøres for å oppdatere hagen for øvrig. Så får vi se om vi når målene til neste vår og sommer.

Høsten

Vi har hatt en overveldende eplehøst i år. Fire trær ble høstet og eplene ble nøye sortert. Det ble mange kasser til lagring for eget bruk og mange hundre kilo ble levert til pressing på Gjennestad. Det er tilfredsstillende at eplene ble tatt vare på og er til glede utover vinteren.

Siden to av trærne var forsømt med beskjæring over flere år, tok vi den jobben samtidig med eplehøstingen. Nå har de fått normal høyde igjen og luft mellom greinene, det er godt for sjelen å se på. Det nye med beskjæring nå, er at den skal gjennomføres i tidsrommet april til september. Så de to siste trærne får vente til våren.

Ellers har det vært hyggelig å høste grønnsaker fra egen hage i år. Helt til rådyrene overtok både persillerot og rødbeter, roseknopper, klematis og andre godbiter rundt husene på gården. Neste år må vi kanskje prøve å strø blodmel på de utsatte stedene.

Vinter

Nå er det like før vinteren kommer. Vi er i gang med inneaktivitetene nå. Baking av Gårdslefse og Festlefse for salg, kurs i takkebaking med både lefser og flatbrød, og bakedager hver torsdag med brødbakst i bakerovnen. Etterpå er det åpen kafeteria med smak av nystekt brød, og kanskje litt annet. Vi har laget både eplekaker, appelsinmarmelade, leverpostei og surdeigsbrød. Moro å prøve med litt ekstra når vi rekker det.

De to siste torsdagene før jul, dvs. 12. og 19. des., blir det smak av milju, som er det lokale navnet på den tradisjonsrike retten mølje her på Østlandet. Det er fint flatbrød, tynnbrød, som blir knust i en bolle før man heller god salt kjøttkraft over, gjerne av kokt ribbe. Man forsyner seg på sin tallerken, har på sukker og spiser med gaffel. Det vanlige er å servere med hjemmebrygget tomtebrygg inntil. Denne retten serveres etter tradisjonen kl. 12 på julaften etter at juleneket er satt opp på gården.

No comments yet

Gi gjerne en tilbakemelding!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: